MEZOTERAPİ

Mezoterapi, kozmetik dermatoloji ve estetik tedavide yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Latince meso (orta) ile terapi (tedavi) kelimelerinden türetilmiştir. Türkçe karşılığı orta deri tedavisi anlamındadır.İşlem  cildin ihtiyacı olan  vitamin, aminoasit, koenzim ve nükleik asit gibi içeriklerin karıştırılması ile elde edilen kokteyllerin, cilt altına enjekte edilmesi prosedürünü içermektedir.

Genel olarak cilt gençleştirme, cilt kırışıklıkları ve sarkmalarını düzeltme, ciltte hücre yenileme ve saç kaybı tedavileri gibi alanlarda uygulanan bu yöntem, cerrahi olmayan kozmetik bir tedavidir. 

Mezoterapi tedavisi, en yaygın olarak yüz ve saça uygulanan bir yöntemdir. Yüze uygulanan kokteylerin içerisinde cildi canlandıracak, lekeleri giderecek ürünler bulunmaktadır. Bununla beraber saç mezoterapisinde ise saç dökülmesini engelleyecek ve saç köklerini güçlendirecek vitamin ve mineraller bulunmaktadır.

Bu işlemde vitamin, mineral ve daha birçok faydalı bileşen içeren serumun problemli bölgeye enjekte edilmesi ile ciltte yenilenme sağlanabilmektedir. Bu serumlara nem aşısı veya gençlik aşısı gibi isimler de verilmektedir. Mezoterapinin oldukça geniş uygulama amacı ve uygulama bölgesi bulunuyor. Kişinin sağlık durumu, yaşı, fiziksel özellikleri, ihtiyaç durumu gibi çeşitli faktörler mikroenjeksiyon uygulaması ile enjekte edilecek içeriği değiştiren durumlardır.Mezoterapi uygulamasının en iyi tarafı kişiye özel olarak tedaviler ve ürünler hazırlamamıza olanak sağlamasıdır.

Pek çok farklı durumda uygulanan mezoterapi sıklıkla şu durumlarda uygulanır:

  • Güneş lekeleri
  • Cilt kırışıklıkları ve sarkmalar
  • Göz altı torbaları, göz kenarı kırışıklıkları
  • Deri çatlakları ve selülit
  • Kilo kaybı
  • Saç dökülmesi ve kellik
  • Spor yaralanmaları
  • Alerjiler
  • Derideki pigment yetersizliği
  • Fibromiyalji problemi
  • Kronik ve akut ağrılar
  • Romatizmal ve damar rahatsızlıkları

Cilt belli bir yaşa kadar ihtiyacı olan vitamin, mineral ve aminoasitleri düzenli bir şekilde üreterek kendisini yenilenmektedir. Belirli bir yaştan sonra vücut bu maddeleri üretmediği için ciltte yenilenme olmamakta ve yaşlanma süreci başlamaktadır. Cildin temel yapı taşı olan hyalüronik asit, kolajen ve elastin vücutta yaşa bağlı olarak eksildiğinde cilt; esnekliğini, rengini ve parlaklığını kaybetmektedir. Cilt yaşlandıkça pigment hücreleri lekelenmeye ve su kaybetmeye başlamaktadır. Özellikle yaşlı ciltlerde nemsiz ve kuru cilt tipi ortaya çıkmaktadır. Kuruyan cilt yıpranarak kırışmaya başlamaktadır. Bu döngüden kurutulabilmek ve cilt hücreleri tedavi etmek için mezoterapi doğru bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. Mezoterapi, ciltte önemli bir madde olan kolajen ve elastini uyarır ve yaşlanmaya karşı cildi güçlendirir. Cilt hücrelerini tedavi ederek yenilenmesini sağlar.Cilt altındaki protein yapılarının yeniden sentezlenmesini ve yenilenmesini tetikleyerek  cildin kendini  yenilemesi için ortam hazırlar.

 Mezoterapi uygulamalarında, hyalüronik asit ve aminoasitler (glisin, prolin, lizin, lözin, alanin ve valin) cilt altındaki orta dermis tabakasına enjekte edilmektedir. Mezoterapide kullanılan maddelere şöyle bir bakarsak;

Proteinlerin yapı taşı olan aminoasitler, vücudun toplam ağırlığının % 20’sini oluşturmaktadır. İnsan vücudundaki tüm yapı ve fonksiyonlarda aminoasitler önemli rol oynamaktadırAminoasidin vücutta yeteri kadar olmaması nedeniyle cilt elastikiyetini kaybetmekte, yaşa bağlı olarak sarkmalar ve kırışıklıklar ortaya çıkmaktadır. Uygulama sonrasında ise kolajen üretimi hızlanacağı için ciltteki kırışıklıklar ve sarkmalar toparlanmakta ve cilt daha parlak görünmektedir.

Yüz mezoterapisinde sıklıkla kullanılan bir diğer madde insan dokusunda yaygın şekilde bulunan doğal bir polimer olan Hyalaüronik asittir Bu madde suyu emerek şişer ve dokuda nem ve elastikiyet sağlar.Kendi ağırlığının 100 katı kadar su tutma kabiliyetine sahiptir.

Yüz mezoterapisinde sıklıkla kullanılan diğer önemli ajanlar vitaminlerdir. Vitamin A deri gelişimini kontrol eder. Yaşla birlikte incelen deriyi düzeltir; vitamin E ise dokuları zararlı maddelerden koruyan bir antioksidandır. Vitamin C kollajen sentezini uyarır. Deri renk hücrelerinin üretimini yavaşlatır; vitamin B deriyi besler, dokuların biyolojik dengesini düzenler; vitamin K dokuların kan dolaşımını düzenler.

Mezoterapi kokteyllerine sıklıkla eklenen bir diğer madde de aminoasitlerdir.Aminoasitler proteinlerin yapı elemanıdır. Dokuların gelişiminde rol oynarlar. Aminoasitler yaşla ortaya çıkan doku hasarını onarır ve düzenler.

Mezoterapi kokteyllerine eklenen diğer bileşenlere göz atrsak; Koenzimler: Dokuların biyokimyasal reaksiyonlarını düzenler. Dokuların yenilenme hızını arttırır.Nükleik asitler: Derinin temel protein sentezini destekler. Yeni oluşan proteinler de cildin bağ dokusuna destek verir.DMAE (Dimetil amino etanol): DMAE son yıllarda kullanıma girmiş ve yüz mezoretapisinde çok tercih edilen bir aktif maddedir. Başlıca etkisi cilt sarkmalarını ortadan kaldırması yönündedir.

Mezoterapi uygulamalarının en iyi tarafı kişiyi günlük hayattan koparmadan kısa sürede uygulanmasıdır. Uygulama lokal anestezi ile  30-40 dk içinde bitmektedir.Kişi işlem sonrası normal hayatına devam edebilir.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu uygulamayı mutlaka eğitimini almış hekime yaptırmak olmalıdır.

ÖZLEM SARIKAYA

Diğer Blog İçeriklerimiz

Dermamelan

Ezimatik Peeling (Cosmelan - Dermamelan): Nedir ve Nasıl Etki Eder? Cosmelan ve Dermamelan, lekelerin tedavisinde oldukça etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntemler, deride bulunan melanin üretimini enzimatik düzeyde baskılayarak aşırı üretimin önüne geçer. Böylece...

SONBAHAR BAKIMLARI

SONBAHAR BAKIMLARI

Tatil ,güneş ,deniz heyecanı ile beklediğimiz yaz mevsimi bitti.Hatta sonbaharın ikinci ayına başladık bile…Güneş yüzünü artık biraz daha az göstermeye, yapraklar sararıp düşmeye başladı. Yani doğa kendisini yeni mevsime hazırlamak için harekete geçti.Peki biz yeni...

O2 to Derm

O2 to Derm

                         O2 TO DERM               Havadan gelen sağlık ve vitamin Oksijen solunum yapan tüm canlıların yaşamlarına devam etmelerini sağlayan bir elementtir. Oksijenin olmadığı bir ortamda insan vücudu işlevlerini yerine getiremez. İnsan vücudu ne kadar...

Sohbet Başlat
DolphinMed Whatsapp Hattı
Sorularınız Mı Var? Hemen Bize Yazın.